En het moederdagcadeautje is voor…?


Zondag is het Moederdag. Ondanks dat je niet van de kruimels in je bed houdt, kun je als moeder intens genieten van Moederdag. De kinderen proberen ondanks al het kabaal in de keuken zachtjes een verrassingsontbijtje te maken en op school hebben ze één speciaal cadeau geknutseld.

Voor wie?

Sommige kinderen kunnen een enorm dilemma voelen. ‘Natuurlijk is het cadeautje voor mama. Maar de nieuwe vriendin van papa is toch ook een beetje mama? Zij zorgt toch ook voor mij? Als we spelletjes doen vormt ze met ons altijd een bondje tegen papa en als ik van de schommel ben gevallen troost ze mij altijd heel lief. En ze kan goed verhaaltjes voorlezen voor het slapen gaan.’

‘Verwarring in een samengesteld gezin’

Eén mama en een stiefmama

Voor veel kinderen is het een realiteit. Zij worden verzorgd en opgevoed door een biologische moeder en een
stief-, bonus- of plusmoeder. Dit zijn meestal niet de beste vriendinnen van elkaar. Vaak is er niet zo’n behoefte aan onderling contact. Het overleg vindt plaats tussen de beide biologische ouders. Zij zijn immers de échte ouders. Toch delen de twee vrouwen de zorg van de kinderen en hebben ze beide een belangrijke rol in hun leven.

De behoefte van een kind

Hoe fijn zou het zijn als de twee vrouwen met elkaar overweg kunnen? Als ze elkaar begrijpen en met elkaar kunnen overleggen over de opvoeding van de kinderen? Hoe zou het zijn als zij samen om de tafel kunnen zitten om de opvoedstijlen meer op elkaar af te stemmen? En wat als deze bijzondere vrouwen in het leven van het kind samen door 1 deur zouden kunnen gaan?

Wat te doen?

Je kunt er niet omheen. In het leven van je kinderen zijn nu twee personen met een meer of mindere moederrol. Samen op een lijn komen maakt het leven voor jezelf én voor je kinderen een stuk relaxter. Dit gaat niet vanzelf. Toch is het mogelijk om op een collegiale manier met elkaar samen te werken

Uit liefde voor je kind

Laat het moederdagcadeau geen probleem vormen voor de kinderen. 1Door biedt een coachingtraject voor jou als biologische en stiefmoeder om individueel of gezamenlijk te leren wat ieders plek is binnen het complexe gezinssysteem van de kinderen. Wat is ieders rol en hoe kun je die goed invullen met respect voor elkaar en uit liefde voor de kinderen?