laat kinderen lekker spelen
Ouderschap
Ouderschap
05/17/2024
0

Laat kinderen lekker spelen...

05/17/2024
0


In deze tijd van het jaar staat spelen centraal. Zoals op 12 april, waarop de traditionele Koningspelen op alle basisscholen worden georganiseerd. En 13 april is de Nationale Scrabbledag. Alhoewel de jeugd misschien eerder Wordfeud speelt dan Scrabble. Maar what’s in a name?

Goed voor de ontwikkeling

Spelen is goed voor de ontwikkeling van het kind. Het leert nadenken over dingen, vooruitdenken en plannen, zijn of haar omgeving kennen en problemen die zich voordoen oplossen. Het komt erachter dat het ene direct goed gaat en het andere meer inspanning kost. Ook krijgt het door het spel inzicht in de eigen emoties en die van anderen.

‘Scheiden is geen kinderspel’

Scheidingskinderen

Hoe anders kan het zijn voor kinderen van gescheiden ouders. Zij ontwikkelen deze vaardigheden niet alleen door spelen, maar ook door volwassen vraagstukken die op hun bordje terecht komen. Niet dat het zo raar of bijzonder is dat deze ouders nu iets meer met zichzelf bezig zijn dan normaal. Natuurlijk eisen hun emoties en de vele vragen die een scheiding oproept tijdelijk hun volledige aandacht.

Vroeg volwassen

Als ouders niet meer gezond met elkaar communiceren, gaan kinderen zorgen voor de communicatie. Hebben kinderen het gevoel niet meer bij de ouders terecht te kunnen, dan vinden ze hun heil bij elkaar. Ze leren (volwassen) problemen op te lossen. Ze troosten en steunen hun ouders in plaats van zelf om troost of steun te vragen. Ze krijgen vooral oog voor de emoties van de volwassenen in het gezin.

Wat te doen?

Als kinderen bij voorbeeld minder goed presteren op school vinden we het heel normaal dat zij bijles krijgen. Waarom zou je als gescheiden ouders dan geen begeleiding vragen bij het invullen van het ouderschap? Leren omgaan met je emoties en die van de ander. Leren om je taal opnieuw af te stemmen op elkaar. En conflicten op te lossen. Eén gezamenlijke opvoeding leren geven in twee huizen. Dit is ouderschap voor gevorderden.

Uit liefde voor je kind

Kies voor mediation om de scheiding eerlijk te regelen. En kies tegelijkertijd voor coaching om te leren hoe je het ouderschap plezierig invult tijdens en na de scheiding. Zodat jullie kinderen weer kunnen spelen.

Reacties
Categorieën