Ouderschap
Ouderschap
05/17/2024
0

Met papa er op uit

05/17/2024
0


Binnenkort is het vaderdag. Trots maken kinderen een cadeau en kijken uit naar een dag, waarop ze papa mogen plagen en uitdagen. Want vaders prikkelen de fantasie, de competitiedrang en het gevoel voor avontuur. Met papa aan je zijde kun jij de hele wereld aan.

Maar is papa nog wel in beeld?

Volgens het CBS is bij ruim 40% van de scheidingskinderen de vader min of meer uit beeld. De helft van deze kinderen heeft een slechte relatie met hun biologische vader en de andere helft heeft bijna geen contact meer met hem. Terwijl een vaderlijk rolmodel extra belangrijk is in deze tijd met een veelvoud aan vrouwen in een kinderleven, zoals alle juffen bij de kinderopvang en op school.

‘Vaders zorgen voor avontuur’

Binding

Daar waar moeders een band krijgen met hun kind door voor ze te zorgen en met ze te knuffelen, ontstaat er met vaders een band door met de kinderen te spelen, te stoeien en door met elkaar erop uit te gaan en het avontuur te zoeken. Samen met papa op roverspad creëert een gevoel van veiligheid. Zo is het natuurlijk heel spannend om door papa in de lucht gegooid te worden, maar het geeft een boost aan vertrouwen als je daarna weer veilig in zijn armen beland

Waar gaat het mis

Zelfs als er geen sprake is van moedwillige ouderverstoting door de moeder, kan de vader uit beeld raken. Zo zeggen kinderen soms niet meer naar de ander te willen, omdat ze de spanningen rondom de overdracht moeilijk verdragen. En vaders trekken zich (goedbedoeld) terug, omdat ze hun kinderen niet tot last willen zijn. Helaas voelen kinderen dit juist als een afwijzing.

Wat te doen?

Warme en betrokken vaders zijn belangrijk voor het zelfvertrouwen van kinderen. De verantwoordelijkheid voor het herstellen van het contact ligt bij de volwassenen. Als ouders moet je over je eigen schaduw kunnen stappen om de communicatie tussen jullie te neutraliseren en zo de weg vrij te maken voor herstel van het contact tussen vader en kind.

Uit liefde voor je kind

Volg nu het coachingtraject om negatieve gevoelens te neutraliseren, de communicatie te herstellen en conflicten te voorkomen. Het effect is al merkbaar als een van de ouders deze inspanning wil doen.
Uit liefde voor je kind, opdat jouw kind de veiligheid van vaderlijke aanwezigheid mag ervaren.

Reacties
Categorieën