Een goed begin is het halve werk
Een goed begin is het halve werk
Als je je relatie wilt bezegelen met een samenlevingscontract, huwelijk of geregistreerd partnerschap dan denk je liever niet na over wat er gaat gebeuren als het fout gaat. Waarom ook? Je houdt immers zielsveel van elkaar en jullie blijven voor altijd bij elkaar.
Toch is het verstandig om na te denken over 'Wat als...'.
We verzekeren ons wel tegen arbeidsongeschiktheid maar niet tegen de gevolgen van een relatiebreuk. De kans op een relatiebreuk is echter veel groter. Kijk maar eens om je heen. Hoe vaak kom je een arbeidsongeschikte tegen? En hoe vaak iemand met een verbroken relatie?
Veel stellen vinden het moeilijk om bespreekbaar te maken. Bang om de indruk te wekken geen vertrouwen te hebben in de relatie. Daarom is het goed een dergelijk gesprek te voeren onder begeleiding van een onafhankelijke derde. Deze kan de onderwerpen op tafel leggen die besproken moeten worden zonder dat dit voortkomt uit een persoonlijke twijfel.
Helaas is het een misvatting om te denken dat de wet het wel goed regelt, of dat een notaris het wel weet. Als scheidingsbegeleider maak ik vaak mee dat wat er in de wet of op papier staat niet overeenkomt met wat het stel wil of verwachtte. Ook zijn de gevolgen van de door de notaris gebruikte juridische termen vaak niet duidelijk. Opvallend is ook dat een stel vaak niet dezelfde aannames heeft en verbaast is dat de ander er anders over denkt. Wat voor de één 'normaal' is, hoeft dat voor de ander niet te zijn Daarom is het verstandig door middel van pré-mediation samen het relatiecontract op te stellen.
Ook is het mogelijk om al bestaande afspraken eens goed onder de loep te nemen.