Scheiden: Hoe vertel je het de kinderen?


Als het al een tijdje niet goed loopt in de relatie hebben kinderen dat natuurlijk best door. Maar ruzies worden weer bijgelegd en het leven gaat door. Tot de dag dat jullie besluiten echt uit elkaar te gaan. Dan komt daar het moment dat je het de kinderen moet gaan vertellen.

Enorme impact

Het gesprek over de scheiding heeft een enorme impact op de kinderen. Onderzoek wijst uit, dat zij ieder detail onthouden. Wat iedereen dronk, wat voor weer het was, maar ook de inhoud van het gesprek. Wie vertelde wat, wie de schuld kreeg, wie boosdoener was en wie slachtoffer.

‘‘Het gesprek dat hen altijd bijblijft’’

 

Het gevolg

Voor veel scheidingskinderen stopt hier hun onbezorgde jeugd. De ouders, zelf vol vragen en emoties, zijn emotioneel minder bereikbaar, wat op zich niet zo vreemd is. De kinderen, lief als ze zijn, willen hun ouders niet tot last zijn. Onbewust gaan ze het slachtoffer, de meest zielige ouder, bijstaan of troosten. En de andere ouder, de boosdoener, moet niet vreemd opkijken als hij of zij tot de orde wordt geroepen door de kinderen.

De behoefte van een kind

Zelf hebben kinderen er behoefte aan, dat papa en mama hetzelfde, eenduidige verhaal vertellen. Zij hoeven niet te weten waarom de relatie is stukgelopen. Afhankelijk van hun leeftijd hebben ze meer of minder tijd nodig om de boodschap te verwerken. Ruimte om alle emoties die de relatiebreuk oproept te voelen en te uiten. Ze hebben behoefte aan antwoorden op hun vragen. Waar gaan ze wonen, kunnen ze op dezelfde school blijven, hoe moet het met hun sport? En bovenal: kunnen ze nog steeds bij beide ouders terecht?

Wat te doen?

Als ouders is het belangrijk om je eigen emoties even aan de kant te zetten. Kinderen verdienen het dat ouders de scheidingsmelding gezamenlijk goed voorbereiden, zodat dit gesprek niet doorspekt raakt met jullie emoties. Heeft dit gesprek al, maar niet helemaal optimaal, plaatsgehad, weet dan dat de impact verzacht kan worden door hem nogmaals te voeren, maar nu goed.

Uit liefde voor je kind

Kies voor individuele begeleiding voor jullie als ouder(s) bij de verwerking van de scheidingsmelding en gezamenlijke coaching om het gesprek met de kinderen voor te bereiden. Zo is de impact bij de kinderen zo zacht mogelijk.