dubbele vakantie
Stief
Stief
05/17/2024
0

Dubbele vakantie

05/17/2024
0


Het feit dat kinderen van gescheiden ouders vaak twee keer op zomervakantie gaan wordt wel gezien als een leuk voordeel voor de kinderen. Maar is dit wel zo’n voordeel voor de kinderen? Hierbij het ongecensureerde verhaal van Esmé, de twaalfjarige dochter van gescheiden ouders die vorig jaar voor het eerst twee keer op vakantie ging.

TOP: TWEE KEER OP VAKANTIE

Vorig jaar was de eerste zomer dat we niet meer met elkaar op vakantie gingen. Papa en mama hadden met elkaar afgesproken dat we eerst drie weken met mama mee zouden gaan en daarna drie weken met papa.


MET OF ZONDER STIEFVADER

Mijn moeder had al een tijdje een nieuwe vriend die heel soms met ons mee at en dan de avond ook bleef. Mijn broertjes en ik vroegen ons af of hij ook mee op vakantie ging. Mijn moeder was hier heel duidelijk in. “Nee, we gaan gezellig met z’n viertjes”. Wel zou hij ons naar het vliegveld brengen.

Na drie weken in Spanje, haalden papa ons op van het vliegtuig. Samen met John. John en mama gingen namelijk gelijk samen weer op vakantie en papa zou ons meenemen naar Zuid-Frankrijk. Het duurde heel erg lang voordat onze koffertjes op de band lagen en papa ze eraf kon halen om mee te nemen op zo’n karretje. Mama en papa zeiden niet veel tegen elkaar en John probeerde ons aan het lachen te maken met allerlei grappige opmerkingen over de mensen bij de bagageband.

ONTMOETING STIEFMOEDER

Toen we eindelijk wegliepen vertelde papa dat hij ook een vriendin had. Wij waren blij voor hem. Nu was hij niet meer alleen. We zouden haar gelijk ontmoeten, want ze stond bij de auto op ons te wachten. We vonden het wel raar dat mama niet wist dat papa een vriendin had. Hij kende John toch ook?

Papa zette haar bij haar thuis af, terwijl wij in de auto bleven. Toen hij terugkwam gingen wij gelijk door naar Zuid-Frankrijk. Gelukkig was het nacht en waren we moe van de vliegreis. We hebben bijna de hele rit geslapen.

PAPA IS VERLIEFD

Het was wel grappig op de camping.Al onze kleren moesten nog gewassen en hingen aan de scheerlijnen te drogen. Je kon de tent haast niet meer zien door al onze kleren. Gelukkig was het heel mooi weer in Frankrijk en was alles zo droog. Het was ook wel duidelijk dat papa verliefd was. Hij was supervrolijk en zong Nederlandstalige liefdesliedjes. Haha dat deed hij anders nooit. Wij werden er ook vrolijk van en zongen lekker mee. Het was echt leuk met papa. Maar als mama dan belde werd de sfeer altijd even anders. Ze vroeg steeds of we het wel naar ons zin hadden en of we geen heimwee hadden en of we ons niet verveelde. We verveelden ons helemaal niet en hadden ook zeker geen heimwee. We waren toch bij papa? Het liefst hingen we snel op om weer verder te spelen of te zwemmen, maar ja dat was ook zo onaardig. Mama belde immers niet voor niets.

BOMMETJE

Toen halverwege de eerste week op de camping papa voorstelde om zijn vriendin met het vliegtuig te laten komen, barste bij mij de bom. Ik werd zo ontzettend boos. “Niks ervan! Je mag dan verliefd zijn, maar wij kennen haar helemaal niet!” Ook vond ik het zielig voor mama. Zij had haar vriend bewust niet meegenomen. Nou dan mocht papa ook zijn vriendinnetje niet meenemen. Wel zo eerlijk toch? Uiteindelijk kwam papa’s nieuwe vriendin toch niet. Papa was iets stiller maar we hebben verder wel een leuke vakantie gehad.

GEEN ZIN IN SCHOOL

Toen we terugkwamen van vakantie moesten we gelijk de volgende dag weer naar school. Daar had ik helemaal geen zin in. Ik had het idee dat ik helemaal niet uitgerust was. Ik had zes weken mijn vriendinnetjes niet gezien en had veel meer zin om lekker bij het zwembad te spelen.

ADVIES

Hoewel het aantrekkelijk lijkt de grote vakantie 50-50 te verdelen tussen beide ouders, is dit voor de kinderen vaak niet het prettigst. Ook zij hebben behoefte om met eigen vriendjes en vriendinnetjes te chillen bij het plaatselijke zwembad om weer uitgerust aan een nieuw schooljaar te kunnen beginnen. Een mogelijke oplossing is om minder lang met papa of mama op vakantie te gaan en tijd in te ruimen om te kunnen acclimatiseren rondom de twee vakanties. Nog mooier is om de vakantie om het jaar te verdelen.

Reacties
Categorieën