Stief
Stief
11/10/2019

Zijn ex verpest mijn leven

11/10/2019
[fusion_builder_container hundred_percent="no" hundred_percent_height="no" hundred_percent_height_scroll="no" hundred_percent_height_center_content="yes" equal_height_columns="no" menu_anchor="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" status="published" publish_date="" class="" id="" background_color="" background_image="" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" enable_mobile="no" parallax_speed="0.3" video_mp4="" video_webm="" video_ogv="" video_url="" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" video_preview_image="" border_size="" border_color="" border_style="solid" margin_top="" margin_bottom="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left=""][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" spacing="" center_content="no" link="" target="_self" min_height="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" background_color="" background_image="" background_image_id="" background_position="left top" background_repeat="no-repeat" hover_type="none" border_size="0" border_color="" border_style="solid" border_position="all" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset="" last="no"][fusion_text columns="" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="default" rule_size="" rule_color="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]

Zijn ex verpest mijn leven

“De ex van mijn partner bepaalt hoe mijn leven eruitziet” verzucht Marie. “Altijd als zij iets heeft dan komen zijn kinderen hier. Mijn partner vindt het altijd goed. Nooit kiest hij eens voor mij. Dat breekt mij op. Vooral sinds wij samen een zoontje hebben. Hij moet beseffen dat hij nu twee gezinnetjes heeft en dat hij prioriteit moet stellen aan zijn nieuwe gezin.” Marie is vijf jaar geleden verliefd geworden op Stefan die al twee kinderen heeft uit een eerdere relatie. Na drie jaar is Marie bij Stefan ingetrokken en sinds een half jaar zijn ze de dolgelukkige ouders van hun zoontje Sam. Ondanks hun geluk loopt de relatie stroef. Dit is de aanleiding voor Marie om een afspraak met mij te maken.

De rol van de andere biologische ouder

De nieuwe partner van een ouder worstelt vaak met de rol die de andere biologische ouder in zijn of haar leven speelt. Zo ook Marie die moeite heeft met de ex van Stefan. Iedere keer als de biologische moeder geen tijd of ruimte heeft om voor de kinderen te zorgen, brengt zij ze naar hun vader. Marie is dit zat. Zij wil niet steeds de oppas moeten zijn als het de biologische moeder even niet uitkomt om voor de kinderen te zorgen.

Moeders wil is wet

Marie wordt kriegel bij het idee dat zij haar leven steeds moet aanpassen aan de grillen van de ex van haar partner. Op deze manier heeft de ex het voor het zeggen. Haar wil is wet en Marie heeft het maar te slikken. Dit voelt niet fijn. En dat is logisch. Wie vindt het wel fijn als zijn of haar tijd wordt ingevuld door een ander? Als ik aan vraag hoe het voor de kinderen voelt als ze niet welkom zijn bij hun vader op het moment dat ze ook niet welkom zijn bij hun moeder wordt ze heel stil. Zachtjes zegt ze: “Wat vreselijk”. Dit is natuurlijk niet wat zij wil. De kinderen zijn altijd welkom bij hun vader en dus ook bij haar. Marie wil alleen niet naar de pijpen van hun moeder dansen en baalt ervan dat zij haar plannen steeds moet wijzigen. Ook baalt ze van de vanzelfsprekendheid waarmee haar partner op haar hulp rekent.

Twee gezinnen naast elkaar?

Marie vindt dat Stefan moet beseffen dat, met de komst van Sam, er een nieuw gezin is ontstaan dat op de eerste plaats moet komen. In haar ogen zijn er twee gezinnetjes naast elkaar. Stefan met zijn eerdere kinderen en Stefan, Marie en Sam. En daar maakt Marie een veelgemaakte denkfout. Voor Stefan is er geen nieuw gezin ontstaan. Zijn gezin is gegroeid met de komst van Sam. Hij heeft er een zoon bijgekregen. Voor de kinderen van Stefan betekent de komst van een halfbroertje ook een uitbreiding van hun gezin. En Sam komt in een bestaand gezin. Hij is niet de oudste in een nieuw gezin. Hij heeft immers een oudere (half-)broer en zus. Zelfs Marie is niet in een nieuw kerngezin beland met de komst van Sam. Marie vormde immers al een samengesteld gezin met Stefan en zijn eerdere biologische kinderen. Het is wel heel logisch dat het voor Marie voelt als een nieuw gezin. Sam is immers haar eerste biologische kind. Het is dan ook heel logisch dat haar leven nu draait om Sam. En het is ook logisch dat haar hart het meest uitgaat naar Sam. Daar heeft ze een bloedband mee en die ontbreekt tussen haar en de andere kinderen van Stefan.

Bloedband versus stiefband

In een (nieuw) samengesteld gezin spelen altijd verschillende soorten sentimenten. Bloedband en stiefband leven naast elkaar. Dit leidt tot verschillende gevoelens voor de verschillende gezinsleden. Als dit ontkend wordt of uit alle macht wordt vermeden, dan ontstaat er veel stress in het gezin met alle gevolgen van dien. Mag het er zijn en wordt het ervaren als een natuurlijk fenomeen dan ontstaat er eerder rust in het gezin.

5 tips voor meer rust en harmonie

Het vormen van een nieuw samengesteld gezin gaat zelden zonder slag of stoot. Het is niet voor niets dat 70% van de nieuwe gezinnetjes binnen 8 jaar uit elkaar valt. Toch zijn er samengestelde gezinnen waarin uiteindelijk iedereen gelukkig is. Hierbij geef ik vijf tips waarmee de kans op succes aanzienlijk groter wordt.

Tip 1 Verander je mindset

Zie je gezin niet als twee afzonderlijke gezinnetjes. Het is één grote familie met een steeds wisselende samenstelling. Wanneer de gezinsleden in- en uitvliegen maakt niet uit. Iedereen hoort er thuis en is altijd welkom.

Tip 2 Creëer tijd voor jezelf

Het maakt niet uit of je in een kerngezin leeft of in een samengesteld gezin. Ieder mens heeft tijd voor zichzelf nodig. Tijd om lekker in bad een boek te lezen of tijd om even met vrienden te chillen op het sportveld. Als onverwachte verantwoordelijkheden een streep haalt door jouw ‘me-time’, plan dan gelijk een nieuw moment hiervoor in je agenda.

Tip 3 Laat verantwoordelijkheden liggen waar ze horen

Spreek met elkaar af dat iedere ouder verantwoordelijk is voor het opvangen van de eigen kinderen. Komen kinderen op een onverwacht moment dan is het in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de biologische ouder om er voor de kinderen te zijn. Natuurlijk mag je je partner, de stiefouder, vragen om bij te springen. En deze mag nee zeggen. Het is niet zijn of haar verantwoordelijkheid. Het is dan ook geen vanzelfsprekendheid dat de ander alles uit zijn of haar handen laat vallen om klaar te staan voor de stiefkinderen. Doet de stiefouder het wel dan is het een fijn gebaar als er waardering voor wordt getoond.

Tip 4 Houd rekening met een gevoel van gemis

Het gezin met de steeds wisselende samenstelling is nooit compleet. Er zijn altijd gezinsleden die een gemis ervaren. Gemis veroorzaakt eenzaamheid en verdriet dat vooral voelbaar is op gezellige, warme liefdevolle momenten. Als Stefan, Marie en alle kinderen aanwezig zijn, missen de oudste kinderen hun biologische moeder. Als Stefan, Marie en Sam samen zijn, mist Stefan zijn twee oudste kinderen. Als dit gevoel er mag zijn en uitgesproken mag worden wordt het gevoel van eenzaamheid en verdriet minder. Gedeelde smart is immers halve smart.

Tip 5 Blijf praten en luisteren

Nieuw samengestelde gezinnen kennen heel andere dynamieken dan een traditioneel kerngezin. Er spelen zoveel factoren een rol. Factoren die meestal te maken hebben met een gevoel. Gevoelens zijn moeilijk te beschrijven of onder woorden te brengen. Lukt dat wel dan klinkt het vaak kinderachtig, overdreven of pietluttig. Toch is erover praten het beste wat je kunt doen. Luister ook naar de onderliggende behoefte van elkaar.

Je hoeft het niet alleen te doen

Ondanks alle goede intenties en bovenstaande tips kan het best lastig zijn om rust en harmonie te creëren in het samengestelde gezin. Hoe ga je om met de andere ouder van de kinderen? Hoe voorkom je dat jezelf in een spagaat terechtkomt tussen partner en kinderen? Hoe creëer je harmonie tussen stiefkinderen en stiefouder? Zomaar wat onderwerpen die in een coachtraject aan bod kunnen komen. “Het was wel even slikken om te beseffen dat ik geen kerngezin vorm met Stefan en Sam. Dat was toch het gezinnetje waar ik altijd van gedroomd had. Dit besef was een soort rouwproces waar het coachtraject mij goed doorheen heeft geholpen. Het was waar. Door te denken in twee gezinnetjes, die van hem en die van ons, waren zijn kinderen niet altijd welkom. Zij voelde aan als indringers. Toch zij zijn de halfbroer en -zus van Sam en horen er gewoon helemaal bij. Dat ze er regelmatig niet zijn maakt dat niet anders. Zij zijn altijd welkom. Ik zet nu vaak met alle liefde mijn eigen planning om. Het helpt dat Stefan het niet meer vanzelfsprekend vindt. Iedere keer dat ik in moet springen vraagt hij dit en geeft mij ruimte om nee te zeggen. Nu ik nee mag zeggen zeg ik steeds vaker met alle liefde ja.” Leef jij ook in een nieuw samengesteld gezin? En wil jij er alles aan doen om dit te laten slagen? Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek via info@1door.nl of bel 0315-727125. Uit liefde voor je kind. [/fusion_text][fusion_imageframe image_id="2209|full" max_width="" style_type="" blur="" stylecolor="" hover_type="none" bordersize="" bordercolor="" borderradius="" align="none" lightbox="no" gallery_id="" lightbox_image="" lightbox_image_id="" alt="" link="//1door.nl/contact/" linktarget="_self" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]//1door.nl/wp-content/uploads/2019/03/Gratis-kennismakingsgesprek-nw-e1552735382756.png[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Reacties
Categorieën