Graag stel ik mijzelf even aan jou voor.

Ik ben Renata Vermeulen. Waarschijnlijk net als jij, ben ik er van overtuigd dat ieder kind het recht heeft op een gezellige en gelukkige jeugd. Daar kan een stevige hobbel in komen als ouders besluiten uit elkaar te gaan. Hoe hoog en hoe wiebelig die hobbel wordt is afhankelijk van hoe ouders hun scheiding regelen. En vooral hoe ouders tijdens en na de scheiding met elkaar omgaan.

Het is mijn passie om ervoor te zorgen dat die hobbel zo klein en stabiel mogelijk is.

Geen een ouder denkt bij zijn of haar scheiding: “Zo nu gaan we er voor de kinderen een puinhoop van maken”. Alle ouders willen het beste voor hun kinderen. Toch wijzen de cijfers uit dat dit vaak niet lukt. Hoeveel scheidingskinderen op volwassen leeftijd een verstoorde relatie heeft met zijn of haar ouders is niet bekend. Wel weten we dat één op de vier scheidingskinderen op volwassen leeftijd helemaal geen contact meer heeft met zijn ouders. En dat is schrikbarend veel als je bedenkt dat alle ouders het beste willen voor hun kinderen en zeker het contact niet willen verliezen.

Het is mijn passie om jou te helpen voorkomen dat jij het contact met jullie kinderen verliest. Ik begeleid jou graag om jullie wensen voor de kinderen werkelijkheid te laten worden. En dat dat niet vanzelf gaat laten de cijfers wel zien.

Natuurlijk moet de scheiding snel en eerlijk geregeld worden. Een oneerlijke verdeling van huis, haard en financiën staat vanzelfsprekend jullie transformatie van ex-partnerrelatie naar een goede ouderschapsrelatie in de weg. Mijn expertise als scheidingsmediator en financieel echtscheidingsadviseur komt hier goed bij te pas.

Daarnaast is er op emotioneel gebied heel wat gebeurd voorafgaand aan de scheidingsmelding. Jullie hebben elkaar gekwetst en pijn gedaan. De boosheid, het verdriet en de frustraties zijn niet als sneeuw voor de zon verdwenen op het moment dat de handtekening wordt gezet onder het scheidingsconvenant. Ook is de slechte onderlinge communicatie, een veel voorkomende oorzaak van scheidingen, hiermee niet opgelost. En dat terwijl je als gescheiden ouders moet blijven communiceren over de kinderen.

De transformatie van ex-partners naar leuke gezamenlijke ouders vraagt om een soort relatie-coaching. Maar dan niet meer “samen”. Samen bestaat niet meer. Ik vind het heerlijk om met jullie 1-op-1 aan de slag te gaan om oud zeer te verwerken, het rouwproces dat een scheiding met zich meebrengt te begeleiden en jou je eigen ouderrol op te laten pakken terwijl je ruimte kunt geven aan de ouderrol van de ander. Voor dit transformatieproces heb je de ander niet nodig.

Tenslotte is het mijn passie om jou te begeleiden bij de eerste stappen in een samengesteld gezin. De meeste ouders vinden op den duur weer een nieuwe partner.  70% van deze nieuwe relaties gaan echter binnen 7 jaar stuk. Dit betekent een tweede scheiding voor de kinderen terwijl zij nu geen omgangsregeling zullen hebben met de nieuwe partner waarmee ze inmiddels toch een band hebben opgebouwd. Dit is een zeer pijnlijke gebeurtenis voor kinderen. En het is niet nodig. De meeste nieuwe relaties gaan stuk omdat men niet bekend is met de andere dynamieken in het samengestelde gezin. Een samengesteld gezin kent nu eenmaal andere ongeschreven wetten en regels dan een kerngezin. Jou daarin begeleiden is leuk en leerzaam en levert altijd positieve resultaten op. Hoe leuk is dat.

Naast mijn diverse opleidingen en cursussen om jou goed te kunnen begeleiden ben ik ook ervaringsdeskundige. Ik heb twee echtscheidingen meegemaakt waarbij de tweede een scheiding in een samengesteld gezin was. Ik had mijzelf en de kinderen veel verdriet en frustraties kunnen besparen als ik de hulp had kunnen krijgen die ik nu aan anderen geef. Deze eigen ervaringen zorgen ervoor dat ik niet snel oordeel over de gedragingen van anderen en mij goed kan inleven in welke situatie jij je bevindt.

Tot slot heb ik ook de nodige cursussen gevolgd om met de kinderen aan de slag te gaan, te analyseren hoe zij de scheiding beleven en aan jou terug te koppelen welke ondersteuning zij hierbij kunnen gebruiken.

Kortom: scheiden is nooit leuk. Maar samen kunnen we er wel voor zorgen dat het jouw eerste stap wordt naar weer een leuk leven.

Een luchtig interview tijdens een vrijdagmiddag live-stream bij Jacarrino van Advertising Heroes