Relatiecrisis

Relatiecrisis: Wat is het en hoe ga je er mee om

Iedere relatie kent zijn ups en downs. Een relatiecrisis is iets waar veel koppels vroeg of laat mee te maken krijgen. Maar wat houdt een relatiecrisis precies in, en hoe ga je ermee om? In dit artikel leer je wat een relatiecrisis is, hoe je deze herkent en wat je kunt doen om je relatie te redden. We bieden praktische tips en inzichten om sterker uit een crisis te komen.

Wat is een relatiecrisis? 

Een relatiecrisis ontstaat wanneer je je emotioneel minder met elkaar verbonden voelt, niet meer alles met elkaar kan of durft te bespreken, regelmatig heftige ruzies hebt of als je elkaar niet meer lijkt te begrijpen Dit hoeft niet het einde van je relatie te betekenen. Door samen aan de problemen te werken, kun je de band juist versterken.

Hoe herken je een relatiecrisis? 

  • Emotionele verwijdering: Je voelt je niet meer verbonden met je partner.
  • Heftige ruzies: Kleine irritaties leiden tot grote conflicten.
  • Elkaar niet meer begrijpen: Communicatieproblemen stapelen zich op.

7 Soorten Relatiecrisissen 

In iedere relatie zijn er levensgebeurtenissen die een crisis kunnen veroorzaken. Deze gebeurtenissen komen vaak voor en zijn herkenbaar voor veel koppels. Hier zijn de zeven meest voorkomende soorten relatiecrisissen:

  1. De verliefdheid is voorbij
  2. De sleur van samenleven
  3. De komst van de Familie B.V.
  4. Generationele beïnvloeding
  5. Vreemdgaan
  6. Een klein of groot verlies c.q. trauma
  7. De Midlifecrisis

Aan iedere soort relatiecrisi is een apart artikel gewijd waarin de kenmerken en tips om eruit te komen uitgebreid worden besproken.

Waarom een relatiecrisis niet het einde van de relatie betekent 

Een stevige ruzie hoeft niet het begin van het einde te zijn. Integendeel, je kunt de crisis ook zien als een groeistuip. Door samen te werken aan de problemen kan de relatie sterker worden. Je hebt elkaar beter leren kennen en je voelt je meer verbonden met elkaar. Doordat de band sterker is geworden ben je ook beter bestand tegen een volgende crisis. Daarom is het belangrijk om de problemen niet onder het tapijt te vegen, maar ze onder ogen te zien en samen aan een oplossing te werken.

Wat te doen bij een relatiecrisis

  • Communiceer open en eerlijk: Praat over je gevoelens, luister naar elkaar en benoem ook wat jij zelf beter had kunnen doen.
  • Zoek professionele hulp: Een relatiecoach, bijvoorbeeld iemand die de KernAanpak hanteert, kan helpen om hoogoplopende emoties te laten dalen alvorens het gesprek met elkaar aan te gaan..
  • Werk aan jezelf: Het is niet de taak van de ander om jou gelukkig te maken. Zorg voor je eigen geluk en wees een leuke partner voor de ander.

Wanneer is het absoluut beter om uit elkaar te gaan? 

In sommige gevallen is het echt beter om uit elkaar te gaan, Natuurlijk als je moet concluderen - nadat jullie werkelijk alles hebben gedaan om jullie relatie weer gelijkwaardig en gezond te krijgen -  dat jullie niet gelukkig worden in de relatie. Ook als je in een giftige relatie zit waarbij veiligheid en respect volledig ontbreken is het goed om de relatie te verbreken. Trek echter niet te snel de conclusie dat de ander een narcist is. Het kan namelijk ook zijn dat de ander zich narcistisch gaat gedragen doordat ook hij/zij ongelukkig is in de relatie. Deze vorm van narcisme is een verdedigingsmechanisme dat weer kan verdwijnen in een gezonde en gelijkwaardige relatie.

FAQ: Veelgestelde Vragen 

  • Wat is de moeilijkste periode in een relatie? Als de periode van verliefdheid over is, maar er nog geen heftige crisis is overwonnen kunnen er snel twijfels ontstaan.
  • Is afstand nemen in een relatie goed? Soms kan tijdelijke afstand helpen om de hoge emoties te laten zakken. Laat dit echter niet te lang duren. Dat wat geen aandacht meer krijgt verlept.
  • Waardoor gaan de meeste relaties uit? Ongelijkwaardigheid in de relatie, gebrek aan communicatie, verlies van vertrouwen en wederzijds respect zijn de grootste boosdoeners.
  • Hoe overleef je een relatiecrisis? Door samen te werken, open te communiceren, eerlijk naar je eigen aandeel te kijken en eventueel hulp van buitenaf te zoeken.
  • Hoe vind je elkaar weer terug? Luister werkelijk naar elkaar ook als je het niet direct eens bent met elkaar, Investeer tijd in elkaar, toon begrip en werk aan gezamenlijke doelen.

Conclusie 

Een relatiecrisis betekent niet het einde van een relatie. Door samen te werken en open te communiceren, kun je sterker uit een crisis komen. Zoek hulp als dat nodig is en werk aan jezelf om een betere partner te zijn. Zo kun je de moeilijke periodes in je relatie overwinnen en samen groeien.

Reactie plaatsen