Scheidingsbegeleiding

Samen door 1 deur vanuit respect

Bij een scheiding komt er heel wat op je af!

Misschien wel zoveel, dat je er het liefst zo snel mogelijk van af wilt....


En dat snap ik. Scheiden doet pijn. En wie zit daar nou op te wachten? Scheiden is een moederziel alleen proces. Het maatje waarmee je voorheen alles deelde is nu onderdeel van het probleem. En of je nu zelf hebt 'gekozen' voor de scheiding of dat deze je 'overvalt', het doet altijd ongelooflijk veel pijn. Je relatie is gestrand, je gezin valt uit elkaar, je zult de kinderen minder vaak zien, je toekomstbeeld ziet er anders uit en dat geldt ook voor je financiële situatie. Kortom alles wordt anders en een gevoel van falen komt al snel om de hoek kijken. En dan al die emoties. Van jezelf, de ander, de kinderen, familie of vrienden die zich er goedbedoeld mee bemoeien. Ga er maar aan staan. Toch is haastige spoed zelden goed. Ook bij een scheiding.


De impact van een scheiding wordt  enorm onderschat 

Ik vind het niet zo raar als je blijft zitten in de hardnekkige patronen die al zo kenmerkend waren binnen jullie relatie. Ondanks jullie goede bedoelingen om er samen goed uit te komen. Dezelfde ruzies, verwijten en vragen waar je maar geen antwoord op krijgt. Steeds opnieuw geraakt worden door alles wat de ander doet of zegt. Of juist niet doet of zegt. Je niet gehoord en begrepen voelen. Hoe stop je  het afdraaien van steeds dezelfde slechte plaat? Hoe voorkom je  dat je je gefrustreerd voelt? Hoe voorkom je het soms monsterlijke gedrag? En hoe kun je, midden in deze slopende dynamiek, verstandige besluiten nemen over jouw toekomst en die van de kinderen?


En geloof mij. Niemand staat 's morgens op met de gedachte: 'Zo, nu ga ik vandaag fijn beginnen met een vechtscheiding' of met 'Vandaag ga ik mijn kinderen eens fijn beschadigen'. Nee, natuurlijk niet. Toch overkomt het bijna iedereen die gaat scheiden, in iedere laag van de maatschappij. Niet omdat men dat wil, maar omdat men de impact van een scheiding onderschat. Het advies:

Eerst uit de slopende dynamiek stappen, daarna de afwikkeling van de financiële en juridische verbondenheid.

Eerst dit...

 • Komen tot een gezamenlijk besluit
 • Uit de vaak vaste en ongezonde patronen stappen
 • De angel eruit halen en (eventueel eenzijdig) uit de strijd stappen
 • Uit de discussie blijven
 • Emotioneel loskomen
 • De best mogelijke omgang met de ander
 • De scheiding emotioneel verwerken zodat je verder kunt met je leven
 • Je toekomst met vertrouwen tegemoet zien

Dan dit...

 • Begrijpelijke uitleg van de juridische kaders van jullie relatie 
 • Duidelijke afspraken over de invulling van het gezamenlijk ouderschap 
 • Eerlijke afspraken over alimentatie
 • Eerlijke afspraken over jullie huisvesting 
 • Eerlijke verdeling van jullie gezamenlijke bezittingen
 • Juiste afwikkeling van o.a. erfenissen, schenkingen, privévermogen, een eigen bedrijf en pensioenen

Tot slot...

 • Je draai vinden in de nieuwe situatie
 • De kinderen helpen hun draai te vinden in de nieuwe situatie
 • De ouder zijn die je wilt zijn
 • Je kinderen ondersteunen in het contact met de ander
 • Verschillen in opvoeding kunnen aanvaarden
 • Een eventuele nieuwe partner in het leven van je ex kunnen toelaten
 • Een eventuele stiefouder in het leven van je kinderen kunnen toelaten

Anderen gingen je voor en zeggen:

These slides will be slide-able on the live version of your page!
Het ondenkbare is gebeurd

Onze relatie was echt over. Er was zoveel gebeurd  dat ik het niet voor mogelijk hield hoe wij nog samen ouders konden zijn.  Dat wilde ik ook helemaal niet. Laat mij het maar alleen doen, dat deed ik immers al jaren. Het legen van de bak met ellende maakte het echter mogelijk om de partnerrelatie goed af te sluiten en onze rol als ouders daar los van te zien. Het lukte ons om samen met Renata een goed ouderschapsplan te maken met realistische afspraken. Door de individuele sessies is het mij gelukt om er vrede mee te hebben dat het bij papa anders gaat dan bij mij. Dat mag, We hebben ieder onze eigen rol in te vullen. Het heeft ook geholpen om eerlijke afspraken met elkaar te maken over ons huis en ons vermogen. Renata dank je wel voor je duidelijke uitleg over moeilijke materie.


Babette, partner van Anoniem en moeder van een zoon

Ms. Nameless
Add Your Stars
Ik was er helemaal klaar mee
Na er bij twee andere mediators niet uitgekomen te zijn, raadde iemand ons Renata aan. Ik was verliefd geworden op een ander en daar kon mijn ex echt niet mee omgaan en hield daardoor mijn dochters bij mij weg. Ook moest ik overal de hoofdprijs voor betalen want ik was immers degene die wilde scheidden. Renata bleek zeer kundig  de complexe verwevenheid van alle onderwerpen rond onze scheiding uit elkaar te halen en afzonderlijk te behandelen. Stap voor stap. Het heeft even geduurd en het heeft ook best wat gekost, maar het was het dubbel en dwars waard. Onze verstandhouding is rustig en het contact met beide dochters is herstelt. En daar heb je toch alles voor over.


Jasper, partner van Anja en vader van 2 dochters in de pubertijd

Ms. Nameless
Add Your Stars
Wat een expertise heeft die vrouw
Wij kunnen Renata van harte aanbevelen aan iedereen die uit elkaar gaat. Wij hadden huwelijkse voorwaarden op laten stellen bij de notaris dus dan denk je dat het wel goed zit. Natuurlijk nooit jaarlijks met elkaar afgerekend. Nee, waarom ook. We gingen er altijd vanuit dat we altijd bij elkaar zouden blijven. Er bleek nog van alles met elkaar verrekend te moeten worden. Gelukkig kon Renata ons alles goed helder uitleggen en hielp ze met het bedenken van creatieve oplossingen. Ze is echt een expert. Zo heeft ze ons ook geholpen met allerlei toeslagen en heldere richtlijnen meegegeven voor de belastingaangifte. Zonder haar had het ons veel meer geld en vooral ellende gekost.


Derick en Natasja

Ms. Nameless
Add Your Stars

STAP UIT DE CRISIS 

STOP MET OVERLEVEN

EN LEEF !