Pré-mediation

Goed voorbereid samen door 1 deur

Een goed begin is het halve werk

Als je je relatie wilt bezegelen met een samenlevingscontract, huwelijk of geregistreerd partnerschap dan denk je liever niet na over wat er gaat gebeuren als het fout gaat. Waarom ook? Je houdt immers zielsveel van elkaar en jullie blijven voor altijd bij elkaar. 


Toch is het verstandig om na te denken over 'Wat als...'. 


We verzekeren ons wel tegen arbeidsongeschiktheid maar niet tegen de gevolgen van een relatiebreuk. De kans op een relatiebreuk is echter veel groter. Kijk maar eens om je heen. Hoe vaak kom je een arbeidsongeschikte tegen? En hoe vaak iemand met een verbroken relatie?

 

Veel stellen vinden het moeilijk om bespreekbaar te maken. Bang om de indruk te wekken geen vertrouwen te hebben in de relatie. Daarom is het goed een dergelijk gesprek te voeren onder begeleiding van een onafhankelijke derde. Deze kan de onderwerpen op tafel leggen die besproken moeten worden zonder dat dit voortkomt uit een persoonlijke twijfel. 


Helaas is het een misvatting om te denken dat de wet het wel goed regelt, of dat een notaris het wel weet. Als scheidingsbegeleider maak ik vaak mee dat wat er in de wet of op papier staat niet overeenkomt met wat het stel wil of verwachtte. Ook zijn de gevolgen van de door de notaris gebruikte juridische termen vaak niet duidelijk. Opvallend is ook dat een stel vaak niet dezelfde  aannames heeft en verbaast is dat de ander er anders over denkt. Wat voor de één 'normaal' is, hoeft dat voor de ander niet te zijn Daarom is het verstandig door middel van pré-mediation samen het relatiecontract op te stellen. 


Ook is het mogelijk om al bestaande afspraken eens goed onder de loep te nemen. 


Regel de voorwaarden waaronder je samen bent zelf zodat je bij overlijden of scheiden niet voor verrassingen komt te staan.

Het gesprek

 • Ik neem jullie mee langs alle onderwerpen die van belang zijn bij een relatie. 
 • Jullie persoonlijke en gezamenlijke bezittingen
 • Jullie inkomens
 • Jullie uitgaven
 • Erfenissen en schenkingen
 • Verdeling van zorg en inkomen
 • Huisvesting
 • Eigen bedrijf
 • Pensioenen
 • Verdeling van verantwoordelijkheden

Considerans

 • Ik schrijf een rapport (considerans genoemd) van al jullie wensen met daarbij de overwegingen waarom jullie bepaalde zaken op een bepaalde manier geregeld willen hebben.
 • Dit rapport wordt aan jullie samenlevingscontract, huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden  gehecht.
 • Hierdoor weten jullie altijd wat jullie overwegingen zijn   geweest bij het maken van bepaalde afspraken.

Notaris

 • Jullie nemen de considerans mee naar de notaris die er een te registreren document van maakt
 • Voordat jullie gaan tekenen bespreken we nog een keer wat de advocaat heeft opgeschreven om zeker te weten dat hij/zij de juiste juridische termen heeft gebruikt
 • We evalueren iedere 5 jaar of de afspraken nog overeenkomen met wat jullie willen

Anderen gingen je voor en zeggen:

These slides will be slide-able on the live version of your page!
Goed begin is het halve werk
Bij de scheiding van mijn ouders heb ik meegemaakt wat voor verdriet al hun verschil van mening teweegbracht. Dat nooit bij mij. Daarom zijn wij naar Renata gegaan om de huwelijkse voorwaarden van de notaris door te nemen. Natuurlijk kon dat ook bij de notaris, maar Renata legt alles heel helder en duidelijk uit. Maar goed ook dat we dit hebben gedaan want we hadden allebei een heel ander idee van wat er geregeld was. We hebben eerst in gewone taal besproken hoe we het wilden en dat heeft Renata netjes op papier gezet. Dit papier is bij  de huwelijkse voorwaarden gevoegd zodat we altijd weten wat we bedoelde met de juridische regels. Dit geeft ons beide een heel rustig gevoel.


Marijke en Pieter

Ms. Nameless
Add Your Stars
Voorkomen is beter
Natuurlijk wil je voor altijd bij elkaar blijven. Daarom geef je elkaar het jawoord. Maar het is niet iedereen gegeven om samen oud te worden. Ik wilde graag weten waar je zoal tegen aan kunt lopen als je uit elkaar gaat. Daarom zijn we op gesprek geweest bij Renata. Om van haar te horen waar het in de praktijk mis gaat. Wanneer een scheiding uitmondt in een vechtscheiding. Wat een fijn gesprek hebben we gehad. Renata wist alle moeilijke items op tafel te leggen zonder dat het ongemakkelijk werd. Zij wist te voorkomen dat het een gesprek over wantrouwen werd en het een gesprek werd over het goed voor elkaar willen zorgen. Ook als het niet meer goed gaat. Dank je wel.


Peter en Harm

Ms. Nameless
Add Your Stars

Evaluatie na een paar jaar

Wij zijn nu een paar jaar getrouwd onder min of meer standaard huwelijkse voorwaarden. Dat zou toch wel goed zijn dachten wij.  Door een scheiding van goede vrienden  gingen wij nadenken over wat er nou eigenlijk bij ons geregeld was. Zij regelde hun scheiding bij Renata en zo kwamen wij bij haar terecht. Het was een zeer aangenaam gesprek en we gingen weg met een duidelijke omschrijving van wat we anders wilden, Ook het concept van de notaris hebben we nog een keer met Renata besproken waardoor de puntjes op de i gezet konden worden. Echt een aanrader voor iedereen die niet zo thuis is in al die juridische regeltjes. 


Paul en Simone

Ms. Nameless
Add Your Stars

STAP UIT DE CRISIS 

STOP MET OVERLEVEN

EN LEEF !