Contactherstel

Ouder en kind weer samen door 1 deur

Ieder kind wil contact met beide ouders!

Het is schrijnend om te zien hoeveel kinderen, tijdens of na een scheiding, het contact verbreken met een of beide ouders. Niet omdat ze geen contact willen, maar omdat het te pijnlijk is om het contact aan te blijven gaan. 


De kern van het probleem ligt niet bij het kind, maar bij de ouders. Ouders zijn de thuishaven voor kinderen. Hier willen ze zich veilig en geborgen voelen. Als ouders negatieve gevoelens hebben over elkaar, krijgen kinderen hier (ongewild) veel van mee. Zelfs als ouders hun best doen om er niets van te laten merken. Kinderen hebben de beste voelsprieten voor de gemoedstoestand van hun ouders. Als baby was dat van levensbelang om te weten of het pluis of niet-pluis was. Ookal doe je uiterlijk nog zo aardig tegen elkaar, de kinderen voelen hoe jij je van binnen voelt. Dit is niet fijn en een kind zal er alles aan doen om dit gevoel te vermijden. 


Afhankelijk van de leeftijd gaat een kind in eerste instantie proberen het gevoel bij de ouder weg te nemen door zichzelf anders te gedragen. Liever zijn, behulpzamer, bozer, terugvallen in ontwikkeling, zich terugtrekken en ga zo maar door. Er kan van alles uit de kast getrokken worden. En als dat allemaal niet helpt, gaan ze de confrontatie met dit gevoel vermijden. Als ze zelf het contact met een van de ouders verbreken hoeven de ouders onderling geen contact meer te hebben en is het probleem 'opgelost'. 


Dit is echter een korte termijn oplossing. Het maakt de situatie nu dragelijker. De gevolgen voor de lange termijn kunnen door het kind niet worden overzien en zijn vaak desastreus voor zijn of haar (sociale) ontwikkeling. 


Kinderen denken niet bewust na over een oplossing voor de situatie. Ze maken geen  'plan de campagne'. Het is meer een reflex. Ze ervaren de situatie als onveilig. Dat wil niet zeggen dat de situatie ook echt onveilig is!. Dit gevoel van onveiligheid maakt een overlevingsmechanisme wakker: vechten, vluchten of bevriezen.  


Om het contact tussen ouder en kind te kunnen herstellen moet er eerst het gevoel van veiligheid worden herstelt. Daarna kan er gewerkt worden aan het herstellen van verbinding, het voelen van liefde en aan erkenning over en weer.


Pas als de thuishaven weer geborgenheid biedt, kan een kind weer veilig thuiskomen. 

Eerst zelf

  • Ouderschapscoaching, alleen of met z'n tweeën
  • Natuurlijk is het fijn als de andere ouder meewerkt, maar je hebt de ander niet nodig om het contact met je kind te verbeteren.

Dan het kind

  • Afhankelijk van de leeftijd van het kind spelenderwijze begeleiding in de verwerking van de scheiding
  • Onderzoeken wat er nodig is om tot contact te kunnen komen

Tot slot samen

  • Stap voor stap herstellen van het contact
  • Het tempo wordt niet bepaald door en van de ouders maar door de mogelijkheden bij het kind

Anderen gingen je voor en zeggen:

These slides will be slide-able on the live version of your page!
Geduld heeft mij ver gebracht
Mijn ex had al tijdens de relatie het proces van ouderverstoting in gang gezet. En ik heb het laten gebeuren. Om de lieve vrede te bewaren. Na de scheiding betaalde ik de prijs. Opeens  mocht ik de kinderen alleen nog maar onder begeleiding zien. Belachelijk! Toen ik bij Renata kwam was ik ten einde raad en wilde ik het contact verbreken. Om de pijn niet steeds te voelen. Renata hielp mij met de pijn om te gaan zodat ik mijn kinderen niet los hoefde te laten. Ik leerde de situatie door de ogen van mijn kids te zien en leerde begrijpen wat zij nodig hadden. Een vader die er voor hen was. Ook al was dat op een afstand. Nu 3,5 jaar later komen de kinderen weer gewoon bij mij thuis. Hoe mooi is dat. 


Olivier, vader van twee prachtige zoons 

Ms. Nameless
Add Your Stars
Het blijft toch je kind
Onze dochter is niet mijn biologische dochter. Dit werd gebruikt als argument waarom ik geen moeder meer zou mogen zijn. Maar juridisch en ook gevoelsmatig is ze toch echt mijn dochter. Hele volksstammen met hulpverleners waren op de hand van mijn ex. De rechter besloot na jaren vechten dat het contact herstelt moest worden. Maar er was al zoveel tijd verstreken dat mijn dochter van mij vervreemd was. Dankzij Renata's traject hebben mijn ex en ik de strijdbijl  begraven en bovenal heeft onze dochter begeleiding van Renata gehad. Stapsgewijs is het gevoel van veiligheid en geborgenheid bij mij weer opgebouwd. Op mijn dochters tempo is het contact nu volledig herstelt. 


Yvonne, een zielsgelukkige moeder van een dochter

Ms. Nameless
Add Your Stars
Kinderen verbreken het contact niet zomaar
Het moet wel van twee kanten komen zei ik tegen Renata. Oeps, dat had ik niet moeten zeggen. Renata nam het direct op voor de kinderen. Niet zij hadden gekozen voor een scheiding, maar wij, de ouders. En de extra inspanning die nodig is na de scheiding moet door ons, de ouders, worden gedaan en niet door onze kinderen. Auw, pijnlijk om te horen, maar wel waar.  Door het traject bij Renata keek ik eigenlijk pas voor het eerst écht hoe het was voor de kinderen. Het heen en weer verhuizen, de wrevel tussen hun ouders, bij mij onhandig ver weg zijn van werk, sport en vrienden. Renata heeft de kinderen geholpen om mij weer toe te laten in hun leven. Ik ben haar eeuwig dankbaar voor haar inzet.


Bert, vader van 3 pubers

Ms. Nameless
Add Your Stars

STAP UIT DE CRISIS 

STOP MET OVERLEVEN

EN LEEF !