Wonen in een vogelnestje


 Marjolein en Fred willen hun drie kinderen, na hun scheiding, niet vermoeien met het steeds heen en weer reizen tussen twee (t)huizen. Ze vinden het belangrijk om hun kinderen rust en stabiliteit te bieden en besluiten dat de kinderen in het oorspronkelijke huis, het gezinshuis, blijven wonen. "Wij gaan week-op-week-af bij de kinderen wonen. In de week dat we niet bij de kinderen zijn verblijven we in een klein appartement dat we samen delen." Aldus Fred, inmiddels zo’n twee jaar geleden.

Birdnesting

Ruim 10% van de scheidende ouders kiezen voor birdnesting. De kinderen blijven na de scheiding in het gezinshuis wonen, terwijl de ouders in- en uitvliegen. Als vogels die voor hun nest zorgen. In plaats van de kinderen pakken de ouders steeds hun koffertje en wisselen van verblijfplaats. Een dergelijke constructie kent voor- en nadelen. Een belangrijk voordeel voor de kinderen: wonen in het huis dat zó eigen is, met dezelfde school, dezelfde vriendjes en dezelfde sportclubjes, in een tijd dat de basis van hun leventje enorm op z’n kop staat. Voor de volwassenen is het best een gedoe! Een aantal voor- en nadelen van Birdnesting zijn hieronder op een rijtje gezet.

Rust voor de kinderen

Het allergrootste voordeel van birdnesting is de rust en regelmaat voor de kinderen. Dit is dan ook dé reden waarom ouders kiezen voor deze vorm van zorgregeling na de scheiding. De kinderen gaan niet slepen met hun spullen. Zij hoeven niet vooruit te denken: wat heb ik deze week nodig, wat wil ik komende dagen gaan doen. Heel fijn, want vooruitdenken is een eigenschap die kinderen pas leren na de puberteit. Ook is het niet aan de kinderen om bij te houden waar zij na school heen gaan. Of met hun verjaardag. Zij zijn gewoon thuis. En als ze ziek zijn blijven ze lekker op de bank liggen. De wissel van mama en papa is niet hun zorg.

Rust voor de ouders

Het kan heel fijn zijn voor ouders om een plek te hebben zonder kinderen of kinderdingen. Je komt meer tot jezelf en aanschouwt het leven met je kinderen af en toe van een afstandje. Het spreekwoord luidt niet voor niets: ‘De beste stuurlui staan aan wal’. Als je zelf even aan wal staat zie je beter hoe dingen anders kunnen of moeten.

Onderlinge verstandhouding

Als je leeft in een ruimte die ook door je ex-partner wordt gebruikt op momenten dat jij er zelf niet bent, vraagt dat om een goede onderlinge verstandhouding, wederzijds vertrouwen en respect. De ander heeft toegang tot (een deel van) jouw privédomein en je wilt er op kunnen vertrouwen dat dit gerespecteerd wordt. Birdnesting vraagt om discretie en diplomatie. Je ziet veel van elkaars leven terwijl je je er niet mee mag bemoeien. Je wilt immers ook niet dat de ander zich met jouw leven bemoeit. Dus als je die twee bioscoopkaartjes ziet liggen dan houd je je mond. Je beheerst je en gaat niet vragen hoe de film was en voor wie dat tweede kaartje was. En je slikt en zegt niets als je de nieuwe wandelschoenen ziet staan. Wandelen? Dat deed jij ook zo graag samen, maar jij moest altijd alleen gaan! De pijn of teleurstelling die je voelt verwerk je in stilte. Afspraken over het gebruik van een huishoudrekening om de voorraad op peil te houden en afspraken over het gebruik en schoon achterlaten van het huis zijn onontbeerlijk voor het laten slagen van birdnesting. Zonder degelijke afspraken leidt birdnesting tot ergernissen en conflicten.

Duur of juist minder duur

Afhankelijk van de uitvoering is birdnesting een dure of juist minder dure oplossing. Als je werkelijk nog goed samen door 1 deur kunt, zijn er slechts twee woningen nodig die beide zeer efficiënt worden benut. Het grotere gezinshuis dat plek biedt aan iedereen en een kleinere woning dat om beurten ruimte biedt aan papa of mama. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je liever niet samen gebruik maakt van hetzelfde tweede huis. Gebrek aan privacy, het feit dat je elkaars vuile was in de wasmand tegenkomt en tenslotte de komst van nieuwe partners. Redenen om toch te kiezen voor een eigen kleine woonruimte voor de momenten dat je niet bij de kinderen verblijft. Het is wel minder efficiënt. Er staat immers steeds één huisje leeg. De rust en de privacy kunnen het de moeite waard maken en twee kleine extra woonruimtes hoeven niet duurder te zijn dan twee volwaardige eengezinswoningen.

Verbonden aan je ex

Doordat je woonruimte met je ex deelt, kom je moeilijker los van elkaar. Bij de wisseling van woonplek kom je in een huis waar je ex net in heeft geleefd. De geur van je ex die in de slaapkamer hangt. Jouw tandenborstel op de badkamer naast die van je ex. En ook die lange haren nog in het doucheputje of nog erger: de poepspetters van de ander in de wc. Je relatie is over en toch blijft er een zweem van de ander om jou heen hangen. Als de witte mistslierten op een herfstachtige morgen. Mooi en koud tegelijkertijd.

Geen echte nieuwe start

Zeker als je het kleinere huis deelt met je ex, voelt de scheiding niet als een echte nieuwe start. Het is jouw plek en toch ook weer niet. Je kunt dit verblijf niet inrichten zoals jij het wilt. Niet schilderen in je eigen kleuren. En jouw spulletjes en rotzooi vermengen zich met de spullen en rotzooi van je ex. Of, om dit te voorkomen, houdt je iedere week grote schoonmaak om niet te veel sporen achter te laten. Een veel gehoorde klacht van ouders is dan ook dat zij zich een nomade voelen en nergens meer echt thuis zijn.

Tijdelijke oplossing

In de praktijk blijkt birdnesting goed te werken als tussenperiode, tot de ouders definitief weten waar zij willen of kunnen gaan wonen. Zolang de nieuwe huizen nog niet klaar zijn om naartoe te verhuizen, blijven de kinderen in hun vertrouwde omgeving. Zo wennen zij fasegewijs aan het feit dat hun ouders uit elkaar zijn en aan alle nieuwe regelingen eromheen. Zodra er nieuwe partners in het leven van de ouders komen is birdnesting ook niet meer realistisch. Na verloop van tijd ontstaat meestal de wens om met deze nieuwe partners, inclusief eventuele bijbehorende kinderen, een nieuw samengesteld gezin te vormen. Dit kan niet in het gezinshuis waar om de week de andere ouder verblijft. Om de kinderen fasegewijs aan deze nieuwe stap te laten wennen is het verstandig om na het birdnesten een co-ouderschap te vormen waarbij de kinderen van het ene huis naar het andere huis wisselen. Nadat zij hieraan gewend zijn, kan er makkelijker de stap naar het nieuw samengestelde gezin gezet worden.

Inleven in je kinderen

Een groot voordeel van birdnesting is dat de ouders zelf ervaren wat het betekent om steeds van woonplek te moeten wisselen. Ze weten wat het is als de trui die ze aan willen trekken net in het andere huis blijkt te liggen. Ze merken hoe lastig het is om steeds een week of paar dagen vooruit te moeten denken. En dat terwijl zij minder chaotisch zijn dan hun kinderen. Het resultaat is meer begrip en ondersteuning voor de kinderen zodra de rollen worden omgekeerd.

Twee jaar later

"In het begin was het wel moeilijk. We gingen als vrienden uit elkaar en toch was het door de emoties lastig om positief te blijven. Ik dacht van zijn vuile sokken af te zijn, maar niets was minder waar. En dan heb ik het nog niet over andere irritaties die bleven en soms zelfs erger werden. Individuele coaching heeft mij geholpen om los te komen van de oude partnerrelatie. Nu gaat dat goed. Desondanks vind ik persoonlijk dat de situatie een flinke wissel op mijzelf trekt. Ik ben steeds met tassen en spullen aan het slepen en lijk altijd wel iets te vergeten. Soms word ik ’s morgen in een lichte paniek wakker omdat ik niet meer weet waar ik ben. Ik voel mij nergens meer echt thuis. Dit ga ik niet nog jaren volhouden. En dit gevoel is gelijk een groot voordeel. Ik weet nu hoe onrustig het is om steeds heen en weer te gaan. Ik weet nu hoe vermoeiend het is. Die ervaring nemen wij mee als we de rollen om gaan draaien. We gaan ervoor zorgen dat we het voor de kinderen zo makkelijk mogen maken. De twee huizen mogen daarom niet te ver uit elkaar staan. Wij blijven meedenken bij het pakken van hun koffertje en gaan niet moeilijk doen om iets na te brengen als ze iets vergeten zijn. Het blijft immers onze verantwoordelijkheid en niet die van de kinderen’, aldus Marjolein.

Er is hulp voorhanden 

Overweeg jij birdnesting maar wil je wel emotioneel loskomen van je ex-partner? En wil jij dat jullie kinderen geen getuigen meer zijn van miscommunicatie of ergernissen? Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek via info@1door.nl of bel 0315-727125. Uit liefde voor je kind.