Geef jij jouw (klein-)kinderen op?


Zaterdag vieren we Sint Juttemis, een redelijk onbekende feestdag. Bekender is het spreekwoord: ‘Met Sint Juttemis, als de koeien op het ijs dansen’, wat niets anders betekent dan ‘nooit!’

Verdrietig

En dit is voor veel grootouders het verdrietige antwoord op de vraag: ‘Hoe vaak zie ik mijn
kleinkinderen nog?’ Als na een scheiding een van de ouders geen contact meer heeft met het kind, dan geldt dit ook voor de grootouders van die kant. En wanneer er geen reactie komt op kaartjes, berichtjes, telefoontjes en dergelijke, houden de ouder en grootouders vaak op met contact zoeken. De liefde moet wel van twee kanten komen.

‘Ouderverstoting? Met Sint Juttemis!’

Ouderverstoting is geen kinderspel

Hoewel het ogenschijnlijk zo lijkt, komt een contactbreuk nooit vanuit het kind zelf. Een kind wil immers het liefst beide ouders om zich heen. Pas als het contact met een van de ouders zoveel spanningen met zich meebrengt, dat een kind het niet meer kan verdragen, dan verbreekt het uit zelfbehoud ieder contact. Het kind heeft hier echter veel verdriet om: hij of zij mist die ouder en grootouders. Laten zij vervolgens niets meer van zich horen, dan voelt een kind zich opgegeven en in de steek gelaten.

Laat de oudste de wijste zijn

Natuurlijk is het lastig om contact te onderhouden met een kind dat nergens op reageert. Besef dat het kind het misschien nog lastiger heeft. Blijf in contact en betrokken bij wat er in zijn (of haar) leven gebeurt. Een kaartje op de verjaardag, een briefje bij een diploma-uitreiking en zomaar een cadeautje tussendoor. Laat voelen dat er in je hart altijd een plek voor hem (of haar) blijft.

Wat te doen?

Jouw (klein-)kind verdient het dat jij niet opgeeft. Als het volwassen is en een tijdje op zichzelf woont, pluk je de vruchten van je volharding. Het kan ook eerder, als je werkt aan een beter contact met de opvoedende ouder.

Uit liefde voor je kind

Weerstand bieden tegen ouderverstoting is een kwestie van een lange adem. Daarnaast is het mogelijk het tij te keren door anders met de opvoedende ouder te communiceren. Hoe je dit aanpakt, leer je in een op maat gemaakt coachingtraject bij 1Door. Wij maken van Sint Juttemis een feestdag: de dag waarop jij besloot je (klein-)kind niet op te geven. Met Sint Juttemis, nooit!