a. Emoties neutraliseren
Zaken regelen terwijl je vol emoties zit leidt tot spijt. Boosheid leidt tot het onderste uit de kan te willen. Schuldgevoel leidt tot vrijgevigheid. Verdriet leidt tot onverschilligheid. Onbegrip leidt tot besluiteloosheid. En al deze acties leiden op de langere termijn tot spijt. Spijt dat doorklinkt in alle interactie tussen jou en de andere ouder van je kind. En de kinderen zijn hiervan de dupe.

Het is dus van groot belang om je emoties te kunnen neutraliseren alvorens met elkaar de mediation in te gaan.

b. Communicatie op elkaar afstemmen
Als er in de relatie vaak onbegrip is tussen de ouders dan is de communicatie niet meer goed. Je begrijpt elkaar niet. Je kunt de ander maar niet duidelijk maken wat je wilt. Nadat de kogel door de kerk is, wordt dit er nooit beter op.

Alvorens de mediation in te gaan is het daarom van groot belang op een dusdanige manier te leren communiceren dat de ander goed begrijpt wat jij wilt en bedoelt. Dit is niet alleen belangrijk voor de mediation maar ook voor de invulling van het gescheiden ouderschap.

c. Wegblijven uit het conflict
Je eigen gelijk willen halen of vasthouden aan je eigen standpunt zorgt ervoor dat je niet meer kunt luisteren naar de wensen van de andere ouder. Je leert in deze derde coachmodule hoe je naar de ander kunt luisteren en open kunt staan voor andere oplossingen zonder je eigen belang en het belang van je kinderen uit het oog te verliezen.