En de kinderen scheiden mee


Zondag is het de dag van het Gescheiden Kind. Huh? Het gescheiden kind? Maar kinderen gaan toch niet scheiden? Zij krijgen toch geen ex-mama of ex-papa?

Of wel?

Voor veel kinderen is het een realiteit dat zij regelmatig moeten “kiezen” tussen hun vader en moeder. Soms is dit letterlijk het geval wanneer ze de opdracht krijgen om te kiezen bij wie ze willen wonen. Ongemerkt gebeurt het ook bij een scheiding die op het oog goed geregeld is. Zo kunnen ouders, die hun kinderen betrekken in de communicatie met de andere ouder, de kinderen zomaar een loyaliteitsprobleem meegeven. Een simpel “Wil je aan je moeder/vader doorgeven dat ….” kan een kind een ongemakkelijk gevoel geven.

‘Als loyaliteit pijn doet…’

Verlegde verantwoordelijkheid

Hoe makkelijk is het om je kind te vragen even iets door te geven? Waarom is dit zo erg?
Ongewild leg je de verantwoordelijkheid voor een goede communicatie neer bij je kind. Zelfs de meest simpele boodschap kan bij de ander in het verkeerde keelgat schieten. Je kind is degene die dan de eerste reactie incasseert. Zelfs als degene zich wil inhouden, zal de lichaamstaal duidelijk maken of een boodschap goed of slecht valt. Kinderen zijn gevoelig voor deze non-verbale communicatie.

De behoefte van een kind

Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen op latere leeftijd nog steeds schipperen en rekening houden met de (negatieve) gevoelens van hun gescheiden ouders. Hoe fijn zou het zijn als jouw kinderen later kunnen zeggen: “Mijn ouders? Die hebben mij nooit het gevoel gegeven, dat ik op welke manier dan ook moest kiezen van wie van hen ik het meeste hou.”

Wat te doen?

Je gevoelens en gedachten rondom de scheiding en je ex kun je niet buiten je non-verbale communicatie houden, noch voor je kinderen verbergen. Daarom is het belangrijk om deze gevoelens en gedachten oprecht te kunnen neutraliseren, waardoor de lading eraf is en je rechtstreeks en probleemloos kunt communiceren met de ander.

Uit liefde voor je kind

1Door biedt een coachingtraject voor jou als ouder om te leren neutraal te voelen en te denken over de scheiding en de andere ouder. Doordat de ander op jouw veranderde instelling anders zal reageren, heeft jouw inspanning dubbel effect.
Aan jezelf werken, uit liefde voor je kind. Opdat jouw kinderen later zullen zeggen: “Mijn ouders? Die hebben het echt goed gedaan!”