Best friends forever met je ex

De beste vrienden zijn met je ex schijnt tegenwoordig de nieuwe norm te zijn. Helemaal als er kinderen in het spel zijn. Nu zal ik de laatste zijn die zegt dat het niet de moeite waard is, met het oog op het welzijn van je kinderen, alles in het werk te stellen om een goede relatie te hebben met de andere ouder van je kinderen. Maar Best Friends Forever? Is dat niet een beetje te veel van het goede?

Kent u dat: “Mijn ex en ik? Oh dat gaat fantastisch, vier handen op 1 buik. Nou eigenlijk nog meer handen op die ene buik, want ook onze nieuwe partners kunnen het waanzinnig goed met elkaar vinden. Ja das fijn, want je wilt toch een goed contact met iedereen die met je kind omgaat of niet dan? We eten regelmatig met z’n allen of gaan een dagje naar een pretpark. Heerlijk picknicken met z’n allen op een groot familiekleed. En als ik problemen heb, dan app ik mijn ex. Die kent mij na al die jaren toch het beste.”

Of één grote zeepbel?

Vriendschap met je ex is vaak een illusie. Het heeft zelden met echte vriendschap te maken Het is een vriendschap die ontstaat door verschillende motieven. Zo kan er de angst zijn om de relatie echt los te laten. Dit is vaak het motief van degene die zich verlaten voelt. De relatie is voorbij, maar godzijdank is er nog een goede vriendschap over. Liever iets dan niets. En op deze manier blijf je toch nog belangrijk in het leven van de ander en krijg je nog iets terug voor al die tijd en moeite die je in de relatie hebt gestoken. Het verzacht de pijn rondom de breuk en voorkomt dat je moet gaan rouwen om een verloren gegane relatie.

Degene die uit de relatie is gestapt moet ook de schijn van vriendschap in stand houden om niet als egoïst of, nog erger, narcist bestempeld te worden. Wellicht ook wel verscheurd door schuldgevoel, zichzelf verdedigen tegen alle verwijten en zo de zachte heelmeester uithangen. Je gunt elkaar toch het beste?

Relatie weg, de valkuilen niet

Als je elkaars beste vrienden wilt blijven, houd je de valkuilen uit je relationele tijd in stand. Werd je gemanipuleerd in je relatie, dan blijft dat in de vriendschap ook gebeuren. Zorgde je altijd voor je partner, je zult merken dat je ook voor je beste vriend zult blijven zorgen. Luisterde hij nooit of begreep zij je nooit. Het zal niet veranderen. Je hebt er alleen minder last van omdat je elkaar niet meer dagelijks ziet. Toch zal het je steeds terugtrekken in de tijd en dus terug in de conflicten. Wellicht niet meer openlijk, maar het gevoel diep vanbinnen blijft. Het hindert jullie weer volop gelukkig te worden.

Hoe dan wel

Laat elkaar echt los. De relatie is over. Ieder gaat zijn eigen weg. Je mag je sokken weer lekker laten slingeren, overal te laat komen en wat belangrijk is: je mag iets vinden van je ex.

Niet meer bellen om even bij te kletsen. Wel bellen als het over de kinderen gaat. En natuurlijk kun je dat ook doen onder het genot van een kop koffie.

En de kinderen? Voor hen is dit prima. Zij zijn gebaat bij duidelijkheid, vriendelijkheid en respect. Dus zolang je aardig bent tegen je ex en geen nare dingen zegt, het oprecht leuk vindt als je kinderen een leuke tijd hebben als ze bij je ex zijn en daar ook uitvoerig tegen jou over mogen vertellen dan doe je het goed.

En dit is al moeilijk genoeg. Om oprecht blij te zijn als je ex allemaal leuke dingen doet wat tijdens jullie relatie nooit kon, is lastig.  Om niet meer boos te zijn, je niet meer aan elkaar te irriteren, geen pijn of hoop meer te voelen, kost tijd en gaat niet vanzelf. Voordat er misschien een echte vriendschap kan ontstaan moet er eerst een punt achter de relatie gezet worden (link naar workshop). En als dit niet gebeurd is het ook helemaal niet erg. Je bent immers niet voor niets uit elkaar gegaan.